Boligskat – hvad er det?

25 november 2020
Anne-Mette Hansen

Der findes ikke bare én, men hele to forskellige typer boligskat. Du har måske hørt om tre forskellige: grundskyld, ejendomsskat og ejendomsværdiskat. De to første er den samme skat, der blot går under to forskellige navne.

Ja, lidt forvirrende, men det er faktisk ret let at forstå, når du sætter dig ind i sagerne. 

Vil du vide mere? Og have styr på de forskellige boligskatter? Så læs med her.

Boligskat – hvad skal jeg være opmærksom på?

At købe ny bolig kan virke lidt uoverskueligt. Det kan være svært at gennemskue den månedlige udgift med alle de boligskatter og andre udgifter du skal betale til. Men det er faktisk ret simpelt, når det kommer til boligskatter.

Det du skal tænke over, når du køber bolig, er:

At der findes to boligskatter; ejendomsskat/grundskyld og ejendomsværdiskat

At grundskylden/ejendomsskatten varierer afhængig af grundskyldpromillen. Det vil sige afhængigt af, hvilken kommune du bosætter dig i. Den ligger mellem 1,6% og 3,4% – det er altså det beløb af din ejendomsværdi, du betaler i skat til kommunen. Du modtager to girokort, der skal betales hver halve år – i februar og i august.

At ejendomsværdiskatten betales automatisk via din årsopgørelse. Denne fastsættes som 1
% af din ejendomsværdi. Værdien er beregnet ud fra en ejendomsvurdering foretaget af skat. Disse vurderinger er foretaget i 2001, 2002 og 2011. Skat har nogle forskellige måder at udregne denne boligskat på, men du kommer til at betale den laveste. 

Hvorfor betaler man forskellige beløb i skat?

Hvorfor betaler du ikke det samme som naboen? Eller som din søster der bor i anden kommune? Grunden til, at boligskatterne aldrig er ens, er fordi værdien af boligerne er forskellige.

Din nabos hus er måske vurderet lavere end dit hus. Din søster i den anden kommune, kan også betale en lavere eller højere boligskat (grundskyld) end dig, fordi grundskyldspromillen er lavere i hendes kommune.

 

Flere Nyheder